31 juli 2009

Rosa...eller vit...eller både och!

Nu är jag lite förvirrad! Kanske någon av er som läser mina inlägg kan hjälpa mig. Jag blir lika glad varje gång ni skriver en kommentar.

I våras satte jag en hel del fröer. En av sorterna var jättevallmon Papaver Coral Reef som ju är rosa.

Papaver Coral Reef, blid hämtad från froer.nu.

Mina knoppar som kommer ser lite olika ut och en av dem har öppnat sig. Jag misstänker att den knoppen som snart ska öppnas är vit, man kan ana det. Den andra knoppen har en rödare ton än den som jag misstänker är vit. Är det så att jag har fått fröer med både vita och rosa jättevallmo eller är alla rosa? bara lite olika i tonerna innan de slår ut.


Knoppar från Papaver Coral Reef.

Har ni sått dessa fröer och kan sprida lite ljus över mina funderingar? Om inte får de närmsta dagarna visa vad som gömmer sig i knopparna. Knoppen på den högra bilden, som jag tror är rosa, ser förresten ut som en kamel. Om man tänker sig att man tittar under ifrån och den första "bullen" är hakan på kamelen... Nåja, fel på fantasin är det inte i alla fall!

29 juli 2009

Hemma!

Efter en härlig resa till Öland och Gotland är vi nu hemma. Det finns inget som går upp mot att komma hem när man har varit borta ett tag. På 11 dagar händer det en del i trädgården och det är med nyfikenhet man går runt i trädgården och ser efter. Växterna i nya rabatten växer som ogräs och jättevallmon har skickat blomstänglar... den skulle ju inte blomma i år utan först nästa år. Få se om den hinner blomma innan det blir för kallt. Blomknoppen ser verkligen märklig ut.


Blomknopp hos jättevallmo och Abraham Darby.

Abraham Darby som jag satte sent i våras/försommarn har nu slagit ut och jag måste säga att blomman är över förväntan. Så vacker och vilken doft! Har snabbt hamnat på min topplista. Många rosor blommar och många överblommade rosor behövde beskäras. Jag började i dag men ska fortsätta i morgon. Vad fort det blir vildvuxet!Kransveronikan blommar för fullt och humlorna är som tokiga. På varje blomma sitter det minst 10 humlor som svärmar runt henne och flyger från blomställning till nästa. Nu ska jag gå och se reprisen på Engelska trädgårdar. Jag längtar redan till i morgon... bara ett par dagar kvar på semestern och så mycket som jag vill fixa... Varför måste man egentligen jobba?

17 juli 2009

Semesterfix!

Nu har jag haft tre veckors semester hemma i trädgården och det har varit skönt. Lika skönt som att nu åka iväg på semester på Öland och Gotland. Har fixat i trädgården innan vi ska åka iväg för även om vi har hus och trädgårdsvakt kan man inte förvänta sig att alla tycker lika mycket om att plocka ogräs, klippa överblommade blommor och vattna som en själv. Men visst är det skönt att veta att alla blommor blir omhändertagna under tiden.


Stjärnflocka och New Dawn

Det är otroligt vackert i trädgården nu. Rosorna blommar för fullt och många av perennerna också. Constance Spray har inte många blommor kvar nu men Mme Hardy och Venusta Pendula blommar fortfarande.


Edelweiss och Katarina Zeimet.
Edelweiss har återhämtat sig från nedfrysningen i vintras och har börjat blomma. Det har även Katarina Zeimet och Little White Pet. De rosor som ännu inte har slagit ut är Felicia, Sommerwind, Visby, Scheeflocke och Paquerette. Paquerette kan jag nog glömma den här säsongen, är förvånad att den överlevde vintern.
Det är härligt att åka bort men det är också härligt att komma hem och se hur allt har växt till sig. Det händer så otroligt mycket på en och en halv vecka. Jag får se om jag har möjlighet till inlägg under semestern annars syns vi när jag kommer hem.

15 juli 2009

Det funkade!

I lördags planterade jag fröer som har legat i min låda i fyra år. Deras utgångsdatum var september 08 men som jag skrev, funkar det så funkar det. I dag räknade jag till mer än 20 groddar som har tittat upp. Jag blir lika förvånad varje gång!


Sorten är Stockros Chaters Double. Jag var för ett par år sedan helt inne på dessa dubbla och tyckte de enkla var ganska tråkiga... Nu tycker jag att de enklare nästan är vackrare. Roligt hur smaken förändras. När jag kommer hem från semestern ska jag sätta lite andra fröer med bland annat:
Svart Stockros och Ungersk Stockros. Det står att grotiden är 1-6 månader men med tanke på hur det sällan stämmer tänker jag testa. Man kan inte mer än misslyckas! Båda sorterna ska vara flerårig.

14 juli 2009

Ett tips angående sniglar!

I dag satte vi upp de sista sektionerna av staketet mot grannen. Äntligen! Grannens hus ligger lite mer än en meter ovanför oss och när de parkerar sina bilar kan vi se in under dem... För att inte tala om när de går på sin gräsmatta. Det känns som vi är lilleputtar i Lilleputteland och de är jättar. Med ett ordentligt staket försvinner deras hus lite och det blir mer avstånd mellan tomterna, dessutom kommer rådjuren inte lika lätt in på vår tomt :-)

Vet inte vad ni tycker men jag tycker det är en stor skillnad.


H har börjat bygga på en liten mur och i höst är tanken att vi ska plantera små träd och buskar. Idéerna har varit många och den senaste ser ut så här:

Först är det havtorn, sedan något körsbär, körsbärsbenved och till sist ett silverpäron. Jag tror det kan bli fint med lite silverblad mot det röda. Körsbärsträden som jag har tittat på har vita blommor och blommar på bar kvist på våren. Körsbärsbenved har de läckraste blommor/frukter på hösten som jag inte vill vara utan.

Annars har jag i dag, förutom fått besök av vår ekorre igen, ett tips om hur man inte ska ta död på sniglar... Använd inte grästrimmern! Det blir väldigt slabbigt. Jag vet av egen erfarenhet...

11 juli 2009

En hjälpande hand... eller näbb!

Idag struntade i att måla toppar på staketspjälor och ägnade mig istället till att fixa med plantor och putsa på rosor. För att inte tala om njuta av alla rosor som blommar. Min första Pilgrimros har slagit ut. Vad jag har längtat! Jag planterade tre The Pilgrim i år och de är fortfarande ganska små tillväxten men har redan producerat massor av knoppar. Nu har en slagit ut. Jag älskar doften och blomman som påminner om en ballerinas underkjolar.

Clair Renissance är också på gång!


Regnbågsrabatten är i år en barnkammare och i början på juni satte jag bland annat jättevallmo som då var ett par blad för att växa till sig.


Lite skillnad! Nu är de stora och feta.

Idag har jag äntligen fått tummen ur och planterat mina röda och vita fransktrift i "barnkammaren". Få se om de kan ta sig lika bra som jättevallmon. Jag planterade även ut mina chiliplantor som var de första fröna jag sådde i våras. Nu ser de lite deppiga ut men de repar sig nog. Två av pallkragarna fick bli krukor och på ytan som blev över stoppade jag ner lite stockrosfröer och malvafröer. Fröerna från stockrosorna hade gått september -08 men funkar det så funkar det.När jag pysslade som mest fick jag syn på den här lilla hjälpredan. Jag har läst om att småfåglar äter bladlöss men jag har aldrig sett det. Aldrig fel att få lite hjälp och jag kan inte sluta fascineras över hur mycket småfåglar det finns här.Han höll på länge och jag lyckades fånga honom på några bilder. Han flög mellan rosorna och pickade i sig en hel del. Nästa vår ska vi hänga upp en massa fågelholkar.

10 juli 2009

Sol, vind och vatten!

Vilket väder! Igår regnade det så mycket att jag bestämde mig för att ligga i soffan och mysa med en bok hela dagen. Boken tog slut och då satte jag igång och planera vad jag sätta mot grannen. Vad sägs om silverpäron, vingbenved, havtorn och något körsbär?

Innan ovädret bröt ut hann jag göra en liten fotorunda. Honungsrosen är helt fantastisk och doftar ljuvligt.Alchymist och Queen of Sweden har äntligen satt igång med blomningen.Idag är det bättre väder MEN det blåser som sjutton. Jag har bundit upp flera rosor som mer eller mindre ligger ner på grund av blåsten. När jag höll på för fullt fick vi besök av vår lilla söta marodör, ekorren. Den här gången klättrade han under amplarna med jordgubbsplantor och slet i "vadden". Han var helt svart om nosen och jag undrar om det är rötterna han är ute efter.

Det är kul med allt djurliv. Man märker att tomten har funnits i fyra år och att djuren börjar hitta tillbaka.

6 juli 2009

Idag känner jag mig som en hjälte!

Vaknade tidigt imorse...igen! Kan inte sova länge sedan jag blev gravid men den här morgonen var jag lite tröttare och funderade på att gå upp och lägga mig för att se om jag kunde somna om. Struntade i det och satte på kaffe.

Under tiden som kaffe bryggdes gick jag ut för att hämta tidningen. Runt hörnet fick jag se att något rörde sig i nätet som jag har runt rabatterna för att skydda dem från rådjuren. Det var en liten fågel som fastnat och förtvivlat försökte ta sig loss.

Jag sprang fram till fågeln och satte mig på huk och började lirka. Den satt verkligen fast men efter ett tag lyckades jag få loss den och jag satte den på gruset bredvid mig. Jag blev rädd att den hade skadat vingen men när jag reste mig flög den och satte sig på mina pallkragar.Där satt den i en och en halvtimme. Antagligen helt slut efter att ha kämpat, gud vet hur länge, i nätet. Jag är så glad att jag gick ut och hämtade tidningen så att den lilla stackaren inte hade behövt kämpa ett par timmar till.

Jag åt frukost och kände mig som dagens hjälte!

5 juli 2009

Fixardag!

Idag har vi haft en fixardag i trädgården. Mina föräldrar stannar kvar ett par dagar och hjälper till med att måla spjälor. Ingen är gladare än jag eftersom jag då hinner med allt småfix som att plantera blommor i krukor, rensa ogräs och sätta upp nyckelpigeholken. Den är riktigt söt och jag hoppas att den kan locka till sig fler nyckelpigor. Tack V!
Honungsrosen har slagit ut fler av sina knoppar men de är så pass högt upp att bild får vänta. Försökte klättra på stegen för att få till det men det blev inge bra. Blodflädern började blomma idag och den har ännu inte blivit så hög så den lyckades jag fånga på bild. En märklig filur fångade jag också. Han satt på staketet och såg allmänt trött ut. Har aldrig sett en sådan filur tidigare.Imorgon hoppas vi på fint väder så vi hinner måla alla spjälor, då skulle vi kunna sätta upp dem på tisdag. Lycka!

4 juli 2009

Födelsedag!

Idag är jag helt slut i kropp och huvud. Jag fyllde ju 40 år igår och hade öppet hus med över 60 gäster. Sista gästerna gick hem vid halv tre och sedan var det bara att pallra sig ut i trädgården och sätta upp våra skyddsnät runt rabatterna. Kul hade vi och jag är mer än nöjd med min födelsedag men visst känns det att jag har en liten i magen och att jag inte orkar lika mycket.

Vädret blev till slut bra. På förmiddagen kom det störtregn och åska men ett par timmar innan första gästerna kom klarnade det upp och vi kunde duka på verandan och på gräsmattan. Helt perfekt. Jag fick en hel del trädgårdspresenter som checkar på Zetas, sekatörer, en trollhassel, blommor, pengar till mer blommor, boken Köksträdgården, en nyckelpigeholk, en stengroda, tre pallkragar, ett ljusklot, en däckstol och en massa andra saker som inte hörde trädgården till.


Gäster på verandan under fiberduk och pallkragar!
Jag hann i alla fall fota lite innan gästerna kom. En humla surrade i rosprakten och jag hann fånga den innan den for vidare. New Dawn firade mig genom att slå ut och det härliga är att jag vet att det är bara början på en låååång blomning. Honungsrosen tittade också fram men hon började i toppen och dit nådde inte kameran. Få se om jag kan fånga henne imorgon.
Maigold får besök av en berusad humla och New Dawn, nyutslagen!
Idag har vi tagit det lugnt. Åkte en sväng till Ösmo plantshop och köpte en Summer Snow, tre rosa/lila stäppsalvia och pelagoner. Ser fram emot imorgon att plantera och bygga staket.

1 juli 2009

Förvånad!

Imorse när jag vaknade och tittade ut genom fönstret blev jag minst sagt förvånad! Va! Molnigt! Hur gick det här till? Det lustiga är att mamma kvällen innan hade sagt:

- När det är så här fint väder tänker man inte på att ta in saker eftersom man tar förgivet att det är fint väder.

Tror ni vi hade tagit in dynorna inatt? Nej, så klart inte och det hade kommit en liten skur men det gick att sitta på dynorna. Skuren kan inte ha varit långvarig.


Constance Spray är lite svårflörtad, men hon har nästan slagit ut. Förvånad blev jag när jag tittade i den andra rabatten och såg Katarina Zeimet med en blomma. Varje år ser hon så liten och skör ut och sen kommer dessa otroligt söta små blommorna och hon förvånar mig varje gång.
Förvånad blev jag även när vi var på vårt rutin ultraljud och fick se vårt Busfrö som vände och vred sig. Stilla var ett ord som hon/han inte förstod och det ser ut som vi har en liten vilde i magen. Allt såg perfekt ut enligt barnmorskan.


Måste bara avsluta med en bild på Mme Hardy och salvian. Mme Hardy doftar något så ljuvligt och man blir som berusad varje gång man går förbi henne.