30 juni 2009

Hur många spjälor hinner man måla under programmet sommarprataren?

Vaknade tidigt och satte igång med pyssel i trädgården. Så skönt när det är betydligt svalare än det blir mitt på dagen för att inte tala om eftermiddagen. Jag tror nog att jag får fint väder på födelsedagen.

Efter morgonpyssel och lunch letade jag upp en skuggig plats i trädgården och målade spjälor till sommarprataren. Jag gillar verkligen det programmet. Det är spännande att få höra hur andra människor tänker. Att de hinner få prata om sina tankar utan att bli avbrutna med en massa frågor eller reklampaus. Under programmet passade jag på att måla spjälor till staketet. Man hinner måla 25 st 1.65 cm spjälor med röd slamfärg, ja förutom toppen då som så småningom ska bli grå.

Dagens rosor som slagit ut är Aicha och Venusta pendula. Aicha är en ny bekantskap som jag planterade förra året. Ska bli spännande att se hur hon tar sig. Venusta pendula är en favorit. Jag har två stycken som blir översållade av blommor och som redan har svingat sig upp till pergolan.De första utslagna blommorna av Aicha och Venusta pendula.

Kanske blir det Constace Spray imorgon! På gång är hon i alla fall.

29 juni 2009

Arborister, liten gynnare och nyutslagna blommor!

Vissa dagar händer det mycket. Tidigt imorse, tur att jag hade vaknat, kom ett par arborister som skulle beskära vår ek. Inga stora ingrepp utan bara ta bort gamla, döda grenar och lufta kronan. En kille kom och pratade med mig och undrade försiktigt om jag verkligen ville reducera eken.

- Reducera, hur menar du då?
- Beskära hela kronan så att eken blir lägre.
- Aldrig i livet! utbrast jag. Eken är det bästa vi har.
- Det står det i beskrivningen. Var du hemma när han tittade på eken?
- Nej, det var vår granne som visade honom vilket träd det var.
- Vilken tur att du var hemma idag!

Vilken mardröm om jag inte hade varit hemma och kommit hem till en förkrympt ek! Nåja, ett bra jobb gjorde de. Lite impad blir jag när man ser dem klättra, hänga och beskära.Eken före beskärning och en arborist i full fart. Är det bara jag som har svårt att säga arborist?


Eken efter, lite luftigare! Jag tog bilden på kvällen och från övervåningen så det är kanske lite svårt att se skillnad men visst en hel del död ved är borta.

Det har varit för varmt för utefix idag så jag städade inne istället och satt sen i skuggan och bara njöt av sommaren. Jag märker att jag är ganska svullen i händer, fötter och ben. När jag satt där och mös fick jag syn på den här lilla gynnaren som satt på en fingerborgsknopp och spanade på mig. Efter fotosessionen puttade jag till honom och han visade sidan. Har ingen aning om vad det är. Någon som känner igen den? Hoppas den inte äter rosor...

Två rosor har slagit ut idag. Jag hittade en blomma från Maigold som jag planterade förra sommaren. Den doftar verkligen helt fantastiskt. Första blomman av Mme Hardy tittade också fram. Jag älskar hennes doft och hennes gröna mitt.


Sist men inte minst har Stjärnflockan slagit ut. Hon är verkligen bedårande!


Få se vad som behagar titta fram imorgon!

28 juni 2009

Grodorna och paddornas trädgård!

Vår trädgård är full av grodor och paddor. Igår kväll när H hade vattnat gräset med spridaren gick jag runt och högg sniglar. Då fick jag syn på den här filuren som satt på en tuva och spanade ut över trädgården. Han såg så nöjd ut och flyttade sig inte trots att min kamera kom riktigt nära.


Idag planterade jag om lite lammöron och plantor som jag handlade på Zetas i fredags. När jag stökade runt i rabatten hoppade det fram både grodor och paddor, minst 10 stycken sen tappade jag kollen. Jag blir lika rädd varje gång jag bökar runt i jorden och en padda kommer upp. Jag tycker om dem men blir rädd att jag ska göra illa dem. Vi måste få till en liten damm så att grodorna kan få tillgång till mer vatten


När vi tog en sväng till Hornbach för att handla mer virke "hittade" jag dessa två riddarsporrar. Två enormt fina exemplar. Perfekt! Sakta men säkert täpper jag igen hålen i rabatten.

27 juni 2009

Livet är underbart!

Vilket väder, vilken sommar, vilken start på semestern. Man kan bara konstatera att livet är underbart.

Idag startade vi dagen med att äta frukost ute på baksidan. Finns det något mysigare än att vara ute i morgonrock på morgonkvisten, äta frukost, dricka kaffe och läsa tidningen? När vi satt där upptäckte jag att strandirisen har börjat blomma.Efter frukost satte vi igång med dagens projekt. Jag målade staketstolpar, H satte upp hyllor i boden och tillsammans sågade vi toppar på staketspjälorna. Tomtgränsen mot grannen bakom oss har varit för sorglig i flera år. Det är stor höjdskillnad mellan våra tomter och vi har börjat med att sätta upp ett rejält staket för att få lite insynsskydd och rådjursskydd.

I höstas kom vi inte längre än så här:Idag har jag röjt med trimmern, målat stolparna och hunnit måla några spjälor. Det ska bli så skönt att få upp staketet och sedan fortsätta med att gjuta en låg stödmur. Sen kommer det roligaste, fundera på vilka växter vi ska plantera. Har inte bestämt mig för växter än och jag misstänker att det blir vinterns stora nöje att skissa på hur det kan se ut.Nu är alla stolpar röda i alla fall!

24 juni 2009

Staket mot grannen, rosenknoppar och prästkragar!

Det är verkligen ljuvligt ute nu! Själv har jag två dagar kvar till semester men med varma kvällar som den här kan man njuta av sommaren även om man jobbar. Idag passade jag på att fota lite blommor som är på gång och rosknoppar.

"Ängen" som är framför glasverandan är i full blom. Det är inte någon riktig äng men tanken är att det ska få vara lite vildare framför glasverandan. Prästkragar är verkligen en underbar blomma.

Rosorna är på gång att blomma. Man kan riktigt se hur de blir större och större för varje dag som går. Här är New Dawn och Venusta Pendula.

Mme Hardy och Constance Spray

Salvia och Daggkåpa.

En av mina absoluta favoriter, Stjärnflocka. Snart är den ljusrosa och visar sin enkla prakt.

Här är vår tomtgräns mot grannen. Idag startade jag projektet att göra klart staketet. Nu har jag sågat till hälften av alla spjälor. Planen är att ha staketet färdigt till min födelsedag, 20 meter kvar och åtta dagar...

21 juni 2009

Söndagsfix i trädgården!

Tack för alla lyckönskningar!

På väg hem efter en midsommarhelg i skärgården, som bjöd på härligt väder, stannade vi till i Ösmo för att besöka plantshopen. Jag har aldrig varit där och blev glatt överraskad. Hur mycket fina växter som helst och många härliga rossorter, dit kommer jag åka många gånger.

När vi kom hem fixade vi ett par timmar i trädgården. H klippte gräs och jag rensade rabatter och körde med trimmer. När rensningen var färdig satte vi i fler pinnar i våra pergolastolpar så att Venusta Pendula kan klättra ordentligt. I år har hon nått upp till toppen och kommer redan den här säsongen att kunna breda ut sig.

Venusta i full knopp!

Jag höll ordentligt i plånboken men två franska kungsljus, tre vita stäppsalvia och två myntaplantor slank ner i korgen. Vi flyttade på ektunnan till grusgården för att få maximalt med sol och planterade myntan, rosmarinen och timjan.


Fransk kungsljus och ektunna med örter.

Rosorna i rabatterna är fulla med knopp. Ser verkligen fram emot när alla börjar blomma. Jag har aldrig haft så mycket knopp på mina rosor förut och jag har lyckats hålla alla rådjur borta. En ros har redan börjat blomma, Louis Bugnet. Jag hoppas på att rosorna ska vara i full gång på min 40 årsdag när vi har öppet hus. Två veckor kvar!


Louis Bugnet i knopp och på väg att slå ut.

18 juni 2009

Solig midsommar?

Har varit ute i trädgården en snabbis och planterat några stackars plantor som väntat på att få komma i jorden. När jag sådde alla fröer tidigt i våras visste jag inte att jag hade ett eget litet busfrö som växer. Jag fyller inte bara 40 i år... jag ska bli mamma också... för första gången! Hur gick det här till?

Eftersom vi fick lite komplikationer i maj har allt legat på sparlåga. Alla plantor, trädgården och bloggen har fått stå åt sidan men nu är det bara en vecka kvar till semestern och jag ser fram emot att röja i trädgården. Att få gräva, plantera, gjuta mur, bygga staket. Helst ska allt ske på två dar.

Midsommar firar vi i skärgården och jag hoppas att vi och ni får ett underbart väder. Det är så roligt att läsa era kommentarer, tusen tack för dem. Efter midsommar kommer ni få se mer av mig i bloggen!

14 juni 2009

Plantering av rosor och höstväder!

I fredags åkte vi, H och jag tillsammans med några vänner, till västkusten. Vi lämnade ett regnigt Stockholm och vaknade på lördagmorgon till strålande solsken i våra vänners sommarstuga. Vi promenerade runt på ön, doftade på rosor, spanade in blommor, blickade ut över skärgården och bara njöt. Imorse sken fortfarande solen och vi drog ut på avfärden till sen eftermiddag. Snacka om att vi blev förvånade när vi närmade oss Stockholm igen och regnet öste ner.

Väl hemma var regnmätaren överfull och det är åtta grader ute... Var är sommaren?

Nåja, mina nyplanterade rosor sen förra helgen får sig en rejäl rotblöta i alla fall. För en vecka sedan kom Mme Platinier, tre The pilgrim, Crown Princess Margret, A Sopshire Lad och Abraham Darby i jorden. De kanske gillar att det regnar ett par dar... men sen får det banne mig vända. Jag vill ha sol!


The Pilgrim och Crown Princess Margret

Önskar att jag kunde lägga in lite bilder från ett soligt västkusten men sladden för att föra över bilder har jag nog glömt på jobbet... Sorry!

9 juni 2009

Sommartecken!

Idag när jag kom hem och spanade in rabatterna såg jag årets första sommartecken... En av rosenplantorna var täckt av bladlöss!

Fick riktiga sommarkänslor när jag böjde mig fram och klämde och klämde. På rosorna runt omkring såg jag nyckelpigor som var i farten och jag ser fram emot när nyckelpigelarverna kommer igång och hjälper mig!