15 april 2009

Edelweissen gror!

Det är så häftig känsla! Den 18:e januari sådde jag 300 fröer av edelweiss, som skulle ha kyla för att kunna gro, var det svårt att tro att det skulle funka.

Imorse, innan jag skulle till jobbet, gick jag en liten repa och spanade in trädgården. Det är så mysigt att få lite trädgårdskänsla innan en arbetsdag. När jag kom till baksidan och spanade i byttan med edelweiss såg jag att det hade börjat komma upp små groddar

Visst är de söta? Tänker ha dem i stenpartiet och i murspringor.
Tack för alla kommentarer jag får. Det är verkligen jätteroligt att läsa och jag uppskattar det verkligen.

12 april 2009

Våreld och blåsippor!

Vilka underbara dagar! Jag hade inte kunnat önska bättre väder för den här påskhelgen. 18 grader varmt, solsken och nästan ingen vind... Helt underbart!

Jag har grävt i regnbågsrabatten, rensat rabatter, pysslat om alla småplantor som har varit ute under fiberduk. H har grejat med staket och eldat i tunnan. Finns det något som är mer vår än att elda i tunna?


Ja, det skulle vara blåsippor då. Jag hittade flera i skogsbrynet. Årets första!Hoppas det blir lika bra väder imorgon!

10 april 2009

Årets debut och inköp!

Idag åkte vi först till Åkersberga växtförsäljning och sedan till Zetas. Jag har varit lite nyfiken på Åkersberga men blev inte så övertygad. Zetas har ett rykte om att vara dyra men Å låg högre på rosor än Z... Dessutom var det inte lika mysigt. H fick sig en fika men mer blev inte inhandlat på Åkersberga och vi åkte vidare till Zetas.

Zetas ha byggt om och jag var supernyfiken att se hur de hade gjort och det var över förväntan. Åh, vad fint det är. Jag hade kunnat gå där i många, många timmar. Jag köpte dessutom årets första rosor som ska in i regnbågsrabatten.

Crown Princess Marget och tre exemplar av en av mina favoriter, The Pilgrim.

A Shopshire lad och Abraham Darby, alla fyra är Austin rosor som blommar hela sommaren.

Det blev också en Mme Platinier. Den blommar bara en gång men är helt fantastisk.
Efter Zetas åkte vi hem och riggade så alla små plantor fick komma ut i solen, under fiberduk så klart, och lufta sig för första gången. Ska rigga med bord och grejor imorgon så att det blir lätt att få ut dem varje dag. Det börja bli läge för det nu.
Sen till middag blev det årets debut för grillen! Härligt nu är säsongen igång...

5 april 2009

Vår lille vän, ekorren!

Som jag skrev i ett tidigare inlägg är ett av våra nöjen vid frukostbordet när ekorren kommer springande på ledningen för att komma över till grannens hasselbuske. Speciellt när det har varit en frostnatt... då har han ett fasligt sjå att komma över och slirar en hel del på ledningen.

Han har även haft ett krypin ovanför taket på vår farstukvist nu i vinter. Antagligen myser han eftersom spottarna ger en del värme.

Idag lyckades H fånga ekorren på bild när han hade hittat en påse att latja med.


Roligt verkade han ha... vårgalen!Få se vad han hittar på nästa gång!

4 april 2009

Vilken härlig dag!

Vaknade kvart i sju imorse... Jag och H åt mysfrukost och gick en långpromenad. Sen satte jag igång med storstädning av farstukvisten. Så skönt att röja bort allt gammalt ris som stått sen vintern. Köpte påskliljor och planterade i krukor för att ha på trappen. Ingen idé att köpa penséer, rådjuren äter upp dem på nolltid.

När jag höll på och röjde hittade jag fyra krukor med gullvivor som stod under lönnen, gömda i gräset. Jag köpte dem i höstas och men planterade dem aldrig. Tittade i krukorna och såg att de är på väg. Planterade även gullvivorna och ställde dem på trappen. Kände mig så nöjd.Fortsatte med att röja på tomten och sen satte jag igång och plantera mina pioner, ranunklar, Japanska underblomma som jag köpte på mässan. När jag ändå var i farten planterade jag dahliorna också.

Två vita pioner och två rosa!
Dahliorna jag köpte i Holland och Hornbach.
Jag har också skolat om Flenörtsisopen och purpurklätten. Snacka om en heldag i trädgården...
Imorgon ska jag på två möten och vara instängd hela dagen!

3 april 2009

Hur är det möjligt?

För en vecka sedan var det tjäle i marken och idag vibrerar marken och luften av växter och djur. Hur är det möjligt?

Egentligen är det kanske inte så mycket att fundera på utan bara att njuta. Gick lite tidigare från jobbet, kom hem, satte på mig gympadojor, gick en sväng, spanande på alla växter och hur de mådde, kände mig lycklig och nöjd.

Tog fram kameran och fotade lite. Här är utsikten man har när man sitter under eken. Just nu håller kommungubbarna på att gräva i gatan nedanför och lägga kablar. Kanske ska de plocka ner ledningarna? Skulle ge oss mer utsikt över sjön men ekorren som bor i skogsgläntan bredvid oss springer på ledningen för att komma till hasseln på andra sidan... Skulle sakna den synen från frukostbordet.

Syrenknopparna är på gång, ljusgröna och fyllda. Hittade en liten filur som satt mellan två knoppar... Vad är det? Är det en nyckelpiga? Lungörten är på gång, som sagt hur är det möjligt på mindre än en vecka.

Rosorna ser ut att ha klarat sig ganska bra men här är en som inte ser helt kry ut... Svart som sot. Få se om delarna under jorden har överlevt.

Imorgon ska det bli 12 grader varmt. Gissa var jag tänker vara? Precis, i trädgården :-) Äntligen!

2 april 2009

Första blomman i år!

I morse när jag gick ut för att hämta tidningen var det något under eken som fångade mitt öga. Det skiftade lite i blått.,. och ja, vårens första blomma i vår trädgård hade kommit upp.

En krokus! Vad glad jag blev. Känns som det bara var ett par dagar sedan tjälen försvann och reda tittar våren upp.

Härligt!