Naturstensmur!

Vårt största bekymmer och huvudbry har varit vår slänt. Glasverandan ligger riktad mot en sjö men innan sjön ligger en väg och en järnväg. Järnvägen stör oss inte och tomten ligger minst tre meter över vägen så vi ser ner på bilarna som åker förbi. Fördelen med väg och järnväg är att vi kommer alltid ha fin utsikt mot sjön.

En fördel med att ligga minst tre meter högre än vägen är att vi inte störs av trafik och av människor som går förbi. Nackdelen...en gigantisk slänt!



När huset byggdes hade byggarna en väg hela vägen upp till huset. När grannen bakom oss grävde ur sin tomt fick vi jordmassor från dem så att vi kunde fylla igen vägen. Problemet var att vi inte var hemma och mannen som tippade lassen fyllde med jord hela vägen fram till vägen... vilket gjorde att vi inte kunde köra fram vår bil. Ett tag funderade vi på om vi verkligen var tvungna att gräva ur allt med spadar. Gissa vad vi hade ägnat den sommaren åt... Som tur var hittade H en kille med grävare som grävde rent allt på en timme.

Tanken var redan från början att ha ett avslut i form av en naturstensmur men hur går man till väga? Vi letade sten länge, involverade en hel del vänner och jag ägnade många timmar på nätet för att leta efter ledtrådar. Så en dag, sent i våras, började de spränga längre upp på vår gata. Vi gick upp och pratade med tomtägarna, fick telefonnumret till killarna som sprängde. Det var inga problem att dumpa ett par lass till oss.



Det stora jobbet fanns kvar... hur skulle vi bygga muren? Det var stora stenblock, inget man lyfte dit med ett spett och lite muskelkraft. Hyra en egen maskin och lyfta dit dem var inte heller något alternativ. Vi har ingen erfarenhet av den typen av maskiner och att få dit dessa stenbjässar krävde en STOR maskin. Vi snackade med killarna som dumpat stenen och de hjälpte oss. En vecka sen var allt på plats.



Tanken är att staketet, som ni kan se nedan, ska gå längs långsidan fram till stenarna som markerar udden. Udden är där det är mörkare med jord. Sedan går staketet upp och följer murkrönet där bilen står parkerad för att sedan gå ner till vår andra väg. Jag hoppas jag inte krånglade till det för mycket och att ni förstår. Bakom staketet längs långsidan ska vi plantera en granhäck som får växa upp 1.5 - 2 m. Vi har kvar utsikten men alla som passerar förbi ser inte rakt in i huset. Staketet längs bilparkeringen kommer att bli vägg för Regnbågsrabatten och förhoppningsvis kommer det att välla över rosor och blommor mot alla som kommer.

Varför vill jag ha staket runt hela tomten? Jag tycker det är snyggt som inramning och dessutom gör jag allt för att hålla rådjuren ute... Visst, de kanske fortfarande kan ta sig in, men då får de banne mig kämpa för rosfödan!

Kommentarer

Om du är sugen på orange så kolla in dahlia, ringblomma, tagetes, vallmo, inkakrage, gullskära och antilopöga. Ettåringar men alla så vackra :-) Kika i Allt om Trädgård nr 6, 2008 för massor av vackra dahlior. Jag tycker bra om ettåringar för då kan jag ändra färg från år till år. Ja för klimatets skull också förstås, det är inte alltid så lätt att odla här i norr.
Hélena sa…
Dahlior är jag lite sugen på och ska genast leta reda på numret. Ska titta på dina andra förslag också. Man ska inte förakta ettåringar och jag förstår att det måste vara lite speciellt att odla i norr. Vi är nog lite bortskämda söderut :-)

Populära inlägg